1993 yılında yerleşik sahne düzenine geçen Antalya Devlet Tiyatrosu,seyircileriyle ilk olarak Kadı oyunuyla buluştu. Kadı’yı Lozan, öykülerden uyarlama Öykülerden Oyunlar izledi. Sıra arka arkaya sahnelenince 10 saati aşan Mezopotamya üçlemesine Mahmut ile Yezida, Taziye ve Geyikler Lanetler’e gelmişti.1994-1995 sezonunda da sahnelenmeye devam eden bu oyunlara Haneler, Barış, Samanyolu oyunları katıldı. Ağıt kavramından yola çıkarak oluşturulan kanava çerçevesinde doğaçlamalarla kotarılan Ağıt oyunu dans tiyatrosuna iyi bir örnekti. Yine bu yıl, deneysel bir çalışma olarak Shakespeare’in Hamlet’i farklı bir yorumla boş bir sahnede üç kişiyle oynandı.
Geriye bakıldığında nasıl geçtiği anlaşılmayan bu iki yılda tabii ki çocuklarda unutulmadı. Deniz kirliliğini gündeme getiren Mavi Masal ile Gozort çocukların beğenilerine sunuldu. Yeni sezonlarla birlikte yeni oyunlar da birbirini takip etti. 1995-96 sezonunda sazlı sözlü komedi Akide Şekeri, Danton’un Ölümü, Kadın ile Memur, Söz Veriyorum, Kadıncıklar sahne buldu. Bunların arasına çocuk oyunu olarak Gelin Yarışalım katıldı.
Alkışı bol olan oyunlar bir yıl sonra da yoluna devam etti. Bu oyunların Türk yazarlarına ait Akide Şekeri ile Kadıncıklar olması ilginçti. 1996-97 sezonunun diğer oyunları Karımla Evleniyorum, Söz Veriyorum, Bir Yastıkta,Fareler ve İnsanlar, çocuk oyunu olarak Şarkıcı, Sihirli Giysi oyunlarıydı.
1997-98 sezonunda çocuk oyunu Şarkıcı, Alacalı Şemsiye ile yer değiştirdi. Fareler ve İnsanlar da seyirciyle buluşmaya devam etti. Yeni oyunlar ise Anılar, Misafir, Hüznün Coşkusu, Eski Fotoğraflar oldu. Çocuklar yarının düzeyli tiyatro seyircisini oluşturacak varlıklardı. Onlara verilen önem, hafta içi okullarla iş birliğine gidilerek toplu oyun izlettirmeyle gösterildi. Artan talep üzerine çocuk oyunu sayısı da arttırıldı. 1998-99 sezonunda Savaş Düşlerimi Çaldı, Şifreli Köpek, Kül Kedisi’yle tiyatro çocuklarla ,çocuklar tiyatroyla birlikte oldu. Büyüklere yönelik oyunlar ise Biga, Ateşli Sabır, Batakhane Güzeli, Çiçu, Haydi Karına Koş’tu.
1999-2000 sezonunda Alacalı Şemsiye geri döndü. Bu oyun, Külkedisi ile dönüşümlü olarak perde açtı. Çizgi roman Abdülcambaz serüvenleri bu sefer insana insanla ulaştı. Othello oynamakla meşhur olan Otello Kamil’in hayatı, Otello Kamil oyunuyla gözler önüne serildi. Gulyabani’yle Hüseyin Rahmi Gürpınar anılırken, Çocuğum vodviliyle seyircilerin gülme ihtiyacı karşılandı.
2000-2001 sezonundaki Bir Ceza Avukatının Anıları, Anılar, Vahşi Doğa, Bütün Oğullarım, 2001-2002 sezonundaki Gugug Kuşu, Yalancı Aranıyor, Hadi Öldürsene Canikom, Ben Anadolu, Aslan Asker Şvayk, Uyuyan Güzel(Ç.O),2002-2003 sezonundaki, Külhanbeyi Operası, Guguk Kuşu, Hadi Öldürsene Canikom,Aslan Asker Şvayk,Uyuyan Güzel(Ç.O),Puntila Ağa İle Uşağı Matti,2003-2004 sezonundaki Roma Hamamı, Topor Parti, İki Kişilik Hırgür, Düdüklüde Kıymalı Bamya, Evet Evet, Harikalar Mutfağı(Ç.O) oyunlarıyla 11 Mayıs 2004 tarihine kadar gelindi. Bu tarih, Antalya Devlet Tiyatrosu için çok önemli bir tarihti. Antalya Devlet Tiyatrosu, Özel İdare Binası’ndaki kolonların patlaması sonucu bu tarihte sahnesini boşaltmak zorunda kaldı.
Bir anda sahnesiz salonsuz kalan Antalya Devlet Tiyatrosu, Antalya seyircisini tiyatrosuz bırakmamaya kararlıydı. Boş bulduğu uygun alanlarda provalarını yaptı. Devlet Opera Ve Balesi, Senfoniyle birlikte ortaklaşa ayın belli günlerinde Kültür Merkezini kullandı. Eskiye göre daha az temsil demekti bu. Çocuk oyunları ise Kepez Semtevi’ne kaydırıldı. 2004-2005, 2005-2006 sezonları Çok Bilen Çok Yanılır, Düdüklüde Kıymalı Bamya, Evet Evet, Paşaların Paşası, Nemrut, Andorecles İle Aslan(Ç.O), Yanlışlıklar Komedyası, Mikado’nun Çöpleri, Notre-Dame’ın Kamburu, Tankinivi Adası(Ç.O) oyunlarıyla bu şekilde geçildi. Eskiden olduğu gibi yine yurt içi ve yurt dışı turnelere devam edildi.
8 Temmuz 2006’da Haşim İşcan Kültür Merkezi açıldı. Bu merkezin salonlarından bir tanesi Antalya Devlet Tiyatrosu’na ayrıldı. Nitelikli tiyatro yapmaya uygun sahne ve koşulların oluşturulması için gerekli tadilatın başlatılıp bitirilmesi süreci içinde boş durmama kararı alındı. İki yeni oyunun, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, TV Yıldızı Eva’nın provaları başlatıldı.
Muratpaşa Mah. Evliya Çelebi Cad. Eski Hal Kavşağı Muratpaşa / ANTALYA
0 (242) 248 97 94
Muratpaşa Mah. Evliya Çelebi Cad. Eski Hal Kavşağı Muratpaşa / ANTALYA
0 (242) 248 97 94
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2025 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.