İ y i l i k, V i c d a n, A d a l e t … İSTANBUL DEVLET TİYATROSU ‘KAFKAS TEBEŞİR DAİRESİ’ PRÖMİYER YAPIYOR

İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’ 9 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de Küçükçekmece CKSM Sahnesi’nde prömiyer yapacak.

Alman şair ve yazar Bertold Brecht’in, 1940’lı yıllarda sürgün olduğu dönemde Çin efsanelerinden oluşan “Tebeşir Dairesi” masalından esinlenerek yazdığı oyunun çevirmenliğini Can Yücel, yönetmenliğini Kubilay Karslıoğlu üstleniyor.

“II. Dünya Savaşı’nın insanlığı nasıl etkilediğini ve savaş sonrasında ‘İnsanlık’ yararına ne olması gerektiğini” anlatan oyunda; Mehmet Ali Kaptanlar, Burak Karaman, Jale Yücel, Sertel Uğur, Duygu Urhan, Demet İyigün, Zeynep Deniz Denker, Burak Çağlar, Emir Üstündağ, Mert Asker, Kamil Gençtürk, Burak Aksak, Tuğçe Topçu, Duygu Başkaya, Atlas Karan Tumluer, Arda Kaptanlar, Sabiha Cansu Saka, Selim Ata Polat rol alıyor.

Oyunun; dekor tasarımı Aytuğ Dereli, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, ışık tasarımı Akın Yılmaz, müziği Murat Gedikli, hareket düzeni Melike Durak Aras’a ait.

“İyilik, Vicdan ve Adalet”- “Emek ve Mülkiyet”

Brecht, “İyilik, Vicdan ve Adalet” gibi değerlerin kaos anında sınıf fark etmeksizin duruma göre nasıl değiştiğini, Gruşa ve Azdak hikayelerinde tartışılan “Emek ve Mülkiyet” üzerinden vererek sınıfsal tercihleri gösterir.

Oyun, savaş zamanı Gürcistan’daki iç karışıklıktan faydalanılarak hain bir tuzak ile yıkılan düzenin soylu mirasının bir köylü kızda kalmasını ve savaş sonrası mülk sahibinin dönüp düzenini yeniden kurmak istediğinde analığın mahkemelik oluşunu gösterirken; koltuğunda Azdak’ın oturduğu Adaletin, mülkiyetten mi yoksa emekten mi yana olduğunu heyecanlı, eğlenceli ve maceralı bir kaçış yolculuğunda birlikte bulduruyor.

 

Oyunun yönetmeni Kubilay Karslıoğlu diyor ki:

“Toplum vicdanını sorguladığı hikâyeler yazar, anlatır ve insanlığa hediye eder.”

İnsan, toplum olmaya başladığından beri en büyük derdi, kendi mirasını bırakmaktır. Mülkiyet duygusu da buradan gelişir. Ancak emeği unutmuştur. Unuttuğu için de iyi ve kötü arasında vicdanıyla seçim yapmak zorunda kalır. Seçimini bazen aklı ile bazen de kurnazlığı ile yapar ve sonuçta ‘Adaletli’ olmayan şeyler ortaya çıkar. İşte tam bu noktada toplum ‘Vicdanı’nı sorguladığı hikâyeler yazar, anlatır ve insanlığa hediye eder. Brecht’de bizlere ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’ oyunu ile Çin diyarından bir masal hediye eder ve ‘Mülkiyet mi yoksa Emek mi?’ diye sorar. Biz de bu masalı sahnede anlatırken masal formunu koruyarak bir cevap aradık. Ve değerli seyircimize hediye ettik. İki hikâye. Gruşa ve Azdak. Yeni miras ne olacak?”

08/11/2022