İSTANBUL VE ADANA DEVLET TİYATROLARINDAN İKİ YENİ OYUN: “RUMUZ GONCAGÜL” VE “KOMİK PARA”

İstanbul Devlet Tiyatrosu “Rumuz Goncagül” adlı oyunuyla İstanbul Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ve Adana Devlet Tiyatrosu “Komik Para” adlı oyunuyla Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde 10 Ocak Salı günü saat 20.00’de prömiyer yapacak.

İstanbul Devlet Tiyatrosu; “Rumuz Goncagül”

Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarlarından Oktay Arayıcı’nın yazdığı ve Zafer Algöz’ün yönettiği “Rumuz Goncagül”; ‘70’li yılların sonlarında değişen sosyal yapının ve ekonomik hayatın etkisiyle adını, varlığını ve çaresizliğini çözmeye çalışan “Kadınların” sıkışmışlığını’ konu alıyor. Dilek Güven, Eylem Yıldız, Efe Erkekli, Duygu Gökhan, Erdoğan Aydemir, Engin Delice, Ahmet Dizdaroğlu, Uğur Keleş, Aydın Orak, Buğra Kağan Kahraman rol aldığı oyunun müzisyenleri: Bayramcan Boy, Ercan Yalazgan, Ahmet Bekir Bağcı, Harun Uğur Kaya, Berat Melemez ve vokali Şebnem Bilgeer.

İki perde olarak sahnelenecek olan oyunun; dekor tasarımı Nur Sinem Mete, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan, ışık tasarımı İ. Önder Arık, müziği Timur Selçuk, müzik direktörlüğü Rahim Ozan Demir, koreografi düzeni Kerem Kuraner, görsel tasarımı Cihan Kahraman’a ait.

“Rahmetli Ruhi Bey becerip bir ev sahibi edebilseydi bizi, bu hallere düşer miydik?”

İstanbul’un tarihi semtlerinden birinde eskimiş olan bir evde kızı (Gülsün) ile yaşayan İnsaf Hanım, kocasından kalma emekli maaşı ile geçinemeyince kendi kiracı olduğu evin bir odasını Sıtkı’ya kiralar.

İçine düştüğü geçim sıkıntısı ve toplumsal baskılara bir de giderek değişip dönüşen kent hayatının zorluğu eklenince İnsaf Hanım, bu sıkışmışlığın içinden kendince bir çıkış yolu bulur ve kızının bir evi, bir güvencesi, bir yuvası olması için “Goncagül” rumuzu ile gazeteye ilan-ı mektup yazar. Ancak ilana talip iki yüz altmış bir adet mektup gelince hepsiyle görüşmeye yetişemeyeceğini anlayan İnsaf Hanım, kiracısından yardım ister. Sıtkı, anne-kıza yardımı kabul eder ve taliplilerle o da görüşür. Sonrasında ise olaylar bir anda içinden çıkılmaz bir hale gelir.

“Hani sevgi yüce bir duyguydu; beni neden aldattınız?

Gizlice sevdiği Sıtkı’nın aşkından habersiz olan Gülsün, beklediği sevgiyi ararken eve gelen taliplilerin tek derdinin çıkar olduğunu ve aldatıldığını anlaması ile umutsuzluğa düşse de güvendiği sevgiye tutunur. Tam mutlu oldukları sırada ise hepsini büyük bir sürpriz beklemektedir…

Yönetmen Zafer Algöz:

“Hikâyesi, müzikleri bizden olsun, hepsinden önemlisi güncel olsun.”

Cumhuriyetimizin 100.yılındayız ve bu sene repertuvar hazırlarken güzel bir Türk Klasiğini ele almak istedik. -Hikâyesi, müzikleri bizden olsun, hepsinden önemlisi güncel olsun.- Oktay Arayıcı'nın oyunu Rumuz Goncagül, özellikle Timur Selçuk müzikleriyle tam istediğimiz özellikleri taşıyor. Kadının toplumdaki yerini sorgulayan, meseleye kadın tarafından bakan, evlilik sorunsalını değil, evlenememek derdiyle esprili ve ironik anlatımı olan bir oyun. Günümüzde artık insanlar mektuplar yazarak, gazetelere rumuzlu ilan vermiyor. Ama o yıllarda kolay işler değildi bunlar. Ekonomik sıkıntılar, yüksek kiralar, el yakan faturalar, işsizlik. Özellikle kadının işsiz olması, ekonomik bağımsızlığının olmaması hâlâ büyük dert. Ülkemizde profesyonel ve amatör topluluklar tarafından defalarca oynanan bu oyunda; genel anlamda büyük dekor parçalarıyla inşaatlar kurmak, mekânları sert ve keskin ayırmak yerine, dijital desteklerle oyunun epik yapısına uygun, oyunculuk becerilerine bağlı bir yol izledik. Kurmuş olduğumuz orkestramızla, Oktay Arayıcı'nın bu seyirlik hikayesini, Timur Selçuk besteleriyle anlatmaktır muradımız… İyi seyirler dilerim.

Adana Devlet Tiyatrosu; “Komik Para”

Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde 10 Ocak Salı günü saat 20.00’de prömiyer yapacak olan; Ray Cooney’in yazdığı, Haldun Dormen’in çevirdiği ve Birkan Görgün’ün yönettiği oyunda; Gökhan Doğan, Burçin Börü, Murat Özben, Metin Yılmaz, Kübra Teke Serper, Osman Çiçek, Özgür Küçüköner, Ayhan Özşahin rol alıyor.

Dekor tasarımı Emre Satı, kostüm tasarımı Selin Ölçen, ışık tasarımı İzzettin Biçer, müziği Oktay Köseoğlu’na ait olan oyunun adı “Komik Para” olsa da, komik olanın bir meta olan paranın değil, paraya yüklenilen amaçlar olduğu ele alınıyor: “İki evli çift, iki dedektif, bir taksi şoförü ve paranın gerçek sahibi olan mafya babası Bay Conta. Bir çantanın etrafında şekillenen gelecek umudu ve basit bir planın arapsaçına dönmesi… Küresel salgının ardından, unutulmaya yüz tutmuş kahkahaları tozlanmış sandıklardan çıkarma arzusu…”

Yönetmen Birkan Görgün:

“Konik aynalarda çarpıklaşan bedenlerimiz…”

Sorun para mı? Yoksa paraya sahip olma hırsı mı? Para dolu bir çanta etrafında dönen ilişkilerin çarpıklığını gülünç bir dolantıyla anlatıyor ‘Komik Para.’ Paraya sahip olma hırsının konik aynalarda çarpıklaşan bedenlerimiz misali nasıl ruhumuzu çarpıttığına dolaysız bir ayna tutuyor…”

09.01.2023