Bursa Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’nde bu yıl onuncusu gerçekleştirilen ‘Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’ büyük deprem felaketinde yitirdiklerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Açılış konuşmasının ardından Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt tarafından tiyatro ve ses sanatçısı, şair, yazar, derlemeci ‘Hafize Beysim Gün’e ‘Emek Ödülü’ verildi.
Hafize Beysim Gün’ün ömrünü tiyatroya adadığını belirten Kurt; “usulen emekli olmuş ama yine de sanatından ve tiyatrodan vazgeçmemiş çok değerli sanatçımızı içtenlikle kutluyorum. Bundan böyle Bursa Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kapsamında her yıl ülkemizden ve Balkan ülkelerinden sanatçıları emek ödülü ile ödüllendireceğiz. Festivalimizin onuncu yılında bu ödülün ilki Hafize hanıma kısmet oldu, kendisini kutluyorum” dedi.
“Ömrüm boyunca tiyatro, tiyatro, tiyatro”
Devlet Tiyatroları Genel Müdür Mustafa Kurt’a teşekkürlerini sunan Hafize Beysim Gün; “biraz yorgun biraz heyecanlıyım. İnsan yaşını alınca üzüntüler insanı çökertiyor. Deprem beni çok yıprattı. Alkışlarınız için çok çok teşekkür ederim. 55 senem sahnede geçti. Ömrüm boyunca tiyatro, tiyatro, tiyatro. Gençler tiyatroyu sevin. Bursalı halkımdan çok çok memnunum. On iki senem Bulgaristan’da, kırk üç senem Bursa Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde geçti. Son nefesime kadar tiyatroya devam edeceğim. Herkese teşekkür ederim” dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdür Mustafa Kurt, Hafize Beysim Gün’e emek ödülüyle birlikte çiçek de takdim etti ve devamında Hafize Beysim Gün’ün hayatını konu alan sinevizyon gösterisi izlendi.
Hafize Beysim Gün Kimdir?
Tiyatro ve ses sanatçısı, şair, yazar, derlemeci Hafize Beysim Gün, 1945 yılında Bulgaristan’ın Varna kentinde, bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kız Meslek Lisesi’ni bitirdi ama aklında yüreğinde sahne vardı, hayalinin peşine düştü ve Razgrad Türk Devlet Tiyatrosu’na girdi. Oyunculuğu kadar sesiyle de büyüledi sanatseverleri. Kendi derlediği Rumeli halk türkülerini Sofya Radyosunda seslendirdi, halk türküleri korosunu kurdu.
“Defalarca en çok dinlenen ve istek alan sanatçı seçildi”
Özgün yorumlarıyla yıldızının parladığı o günlerde etnik ayrımcılıktan ötürü tiyatrodan uzaklaştırıldı ve bu sürede Ziraat Teknisyenliği okulunu bitirdi, aynı zamanda Varna Flarmoni Orkestrası’nda koristlik yaptı.
“Ve göç yolları…”
1977’de valizinde sanat aşkı, kucağında kızı, ana vatana, Türkiye’ye göç etti. Bursa’ya yerleşti. Bir yıl sonra Devlet Tiyatroları sınavını kazandı ve 40 yılı aşkın süre burada görev aldı.
Bu sürede aralarında Vişne Bahçesi, Satıcının Ölümü, Bir Hilal Uğruna, Kafkas Tebeşir Dairesi, Cadı Kazanı, Orkestra, Ağzı Çiçekli Adam, Özgürlük Oyunu, Karmakarışık, Tohum ve Toprak, Bana Mastika’yı Çalsana, Keşanlı Ali Destanı gibi eserlerin de yer aldığı çok sayıda tiyatro oyununda rol üstlendi. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü adlı filmde, Yadigâr ve Yanık Koza adlı dizilerde rol aldı.
“Şiir ve anılarından oluşan çok sayıda kitaba imza attı”
Hafize Beysim Gün, TRT’nin Mahalli Türküler Sanatçısı unvanıyla, Türk Halk Müziği Repertuvarı’na çok değerli eserler kazandırdı. Ellinci sanat yılını memleketi Eğridere’de kutlayan Gün, halen Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nda konuk sanatçı olarak ‘alkışlarla yaşamayı’ sürdürüyor.
05.03.202
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.