Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen “Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali”, birbirinden eğlenceli tiyatro oyunlarını 21’inci kez Trabzon’da sanatseverlerle buluşturuyor.
1 Temmuz Perşembe günü açık havada perdelerini açacak olan festivalde ‘Türkiye’den 5 ve yurtdışından 1 olmak üzere toplam 6 farklı oyun sahnelenecek. Festival, 17 Temmuz Cumartesi gününe kadar devam edecek.
Trabzon Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde kutlanacak olan, ülkeler arasındaki barış, dostluk, kardeşlik duygularının yaşatılması ve paylaşılmasında çok önemli bir işlevi yerine getiren festival; sanatın evrensel diliyle pek çok ülkeyi de bir araya getirmektedir.
Festivalin açılışı Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Bizim Yunus’ adlı tiyatro oyunuyla, 1 Temmuz Perşembe günü saat 20.30’da Haluk Ongan Sahnesinin bahçesine kurulan Açıkhava Sahnesinde gerçekleşecek.
Sönmez Atasoy'un yazdığı, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt’un yönettiği ‘Bizim Yunus’, ‘Yüreklerimiz neyi arar bu yolculukta’ temasını işliyor.
Dekor tasarımının Hakan Dündar’a, kostüm tasarımının Funda Karasaç’a, ışık tasarımının Mustafa Bal’a ve müziklerinin Nedim Yıldız’a ait olduğu oyunda Yunus Emre’yi Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu Alpay Ulusoy canlandırıyor.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Trabzon’da, binlerce yıllık sanat tarihiyle tüm alkışlara mahzar olmuş yirmi yıllık köklü bir festivalin her defasında bir şenlik gibi yaşandığını belirterek, “güzel Trabzon’da, ne şarkılar ne aşklar ne hüzünler el ele din, dil, ırk ve renk gözetmeksizin yükseldi arşa...”ifadesini kullandı.
Kurt ayrıca, “şimdi 21’incisi düzenlenecek olan ve dünyanın yaşam adına tüm acı gerçeklerle yüzleştiği bu günlerde insana umutla ve sağlıkla yaşadığı günleri anımsatmaya hazırlanan festivalimizin şimdiden herkese mutluluk getirmesini temenni ederim” dedi.
Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Elvan Saliha Karahasan ise festivali sunmak için büyük bir özlem ve aşkla çalıştıklarını söyleyerek, “festivalimiz tüm şehre umut ve mutluluk getirsin. Şimdi iyi ve güzele dair ne varsa gelin birlikte sahneye koyup, birlikte alkışlayalım” dedi.
Binlerce Trabzonlu sanatseverin izleyeceği festivalde; Özbekistan’dan 1 yabancı grup ve Türkiye’den 5 yerli grup 13 temsil verecek.
Festivalde bu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Bizim Yunus’u, Özbekistan ‘Cemile’yi, Konya Devlet Tiyatrosu ‘Kasetçi’yi, İstanbul Devlet Tiyatrosu ’80 Günde Devr-i Alem’i, Trabzon Devlet Tiyatrosu çocuk oyunu ‘Oz Büyücüsü’nü ve Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Akide Şekeri’ni sanatseverlerin beğenisine sunacak.
“Dünyanın en güzel aşk hikayesi”
Ünlü Fransız şair Louis Aragon’un dünyanın en güzel aşk hikayesi olarak tanımladığı Cemile, İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçer. Savaştaki kocasının küçük erkek kardeşi ve onun annesiyle birlikte yaşayan Cemile, yaşamını savaş alanına erzak taşıyarak sürdürmektedir. Bu sırada savaştan yaralı olarak dönen Danyar’la yolu kesişir ve bir türküyle başlar Danyar ve Cemile’nin öyküsü...
Özbekistan’dan Berdakh Karakalpak Devlet Akademik Müzikal Tiyatrosu tarafından sahnelenecek olan, Cengiz Aytmatov’un yazdığı ve Markhabay Usenov’un yönettiği ‘Cemile’, 4 ve 5 Temmuz’da Açıkhava Sahnesinde saat 20.30’da izlenebilecek.
Festivali Bugüne Kadar 115 Bin Sanatsever İzledi
Devlet Tiyatroları, Trabzon Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali, geçtiğimiz 20 yılda, 164 ülkeden, 198 farklı yabancı tiyatro grubunu ve binden fazla sanatçıyı ağırladı.
Festivalde, Türkiye’den özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatrolarının sahnelediği oyunlar da dahil şimdiye kadar toplam 201 oyun ve 483 temsil gerçekleştirildi ve sahnelenen oyunları 115 bin sanatsever izledi.
Festival programıyla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.