Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen ‘Ankara Buluşmaları’ kapsamında, yerli yazarların oyunları Başkentli sanatseverler için perde açacak.
Devlet Tiyatroları’nın Türkiye genelindeki sahnelerinde sergilenen 10 farklı oyun 15-21 Kasım tarihleri arasında Ankara seyircisiyle buluşacak.
Geçtiğimiz tiyatro sezonlarında ‘Shakespeare Oyunları’, ‘Çehov Oyunları’, ‘Tek Kişilik Oyunlar’ ve ‘Kadın Yazarlar Haftası’ gibi etkinlikler düzenleyen Devlet Tiyatroları yeni sezonda ise ‘Yerli Yazarlar Haftası’yla Ankara’daki sekizinci buluşmasını gerçekleştirecek.
İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Antalya, Adana, Konya, İzmir, Sivas ve Bursa Devlet Tiyatroları’nın seçkin eserlerini sahneleyeceği Ankara Buluşmaları’nda 48 temsil seyircinin beğenisine sunulacak.
İskender Pala’nın yazdığı ‘Leyla ile Mecnun’, Ömer F. Oyal’ın yazdığı “Uçmak ‘Hezarfen Ahmed Çelebi’, Sabahattin Ali’nin yazdığı ‘Kürk Mantolu Madonna’, Dinçer Sümer’in yazdığı ‘Eski Fotoğraflar’, Güngör Dilmen’in yazdığı ‘Ben Anadolu’, Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı ‘Ziyaretçi’ ve birçok eser Yerli Yazarlar Haftası’nın seyirlik oyunları arasında yer alıyor.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt sekizinci Ankara Buluşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk tiyatrosunun gelişimi için yerli eser üretiminin artmasının yanı sıra oyunların nitelikli olmasının önemine dikkati çekti.
Kurt, Devlet Tiyatroları sahnelerinde, 2014-2015 sezonundan itibaren ilk defa oyunu oynanmış yerli yazarlara, sahnelenmiş ilk özgün eserleri için ödeme yapıldığını da söyleyerek şöyle konuştu;
“Türk tiyatrosu ancak kendi yazarlarıyla gelişebilir, büyüyebilir. Bu yüzden bizler de yerli yazarları çok önemsiyoruz. Dünyayla yarışabilmek için kendi yazarlarımızın eserlerini, sanatçılarımızı, rejisörleri ön plana çıkartmamız lazım. Yurt dışına turne düzenliyorsak kendi yazarımızla, kendi sanatçılarımızla ve kendi eserlerimizle gitmeliyiz. Biz yurt dışına öz kültürümüzü anlatmalıyız.”
Devlet Tiyatrolarının repertuarında yerli oyun yazarlarına yüzde 70 oranında yer verdiklerini de ifade eden Kurt, Türk Tiyatrosunun ve edebiyatının en değerli isimlerinden biri olan Orhan Asena adına her yıl Diyarbakır’da ‘Yerli Oyunlar Festivali’ düzenlediklerini belirtti.
Geçmiş dönemlerde üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümleriyle işbirliği yaptıklarını da anlatan Kurt, ‘Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Bölümünde okuyan öğrencilerin yazdığı eserlerden bazıları şuan repertuarımızda ve sahnelerimizde oynuyor. Bu bizim ve Türk tiyatrosu açısından çok önemli bir gelişme’ dedi.
Yerli Yazarlar Haftası programıyla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.