Devlet Tiyatroları “III. Yerli Yazarlar Buluşması” ve “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın” konulu oyun yazma yarışması ödül töreni 16 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşti.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi’nde düzenlenen törende; Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT, Genel Müdür Yardımcıları Hüsnü Emre BAŞER, Süleyman ŞAHİN, Başrejisör Bengisu Gürbüzer DOĞRU, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Atila ÖZŞATIR, Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü İpek ATAGÜN GEZENER, basın mensupları, yerli yazarları ve eserleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen “III. Yerli Yazarlar Buluşması” katılımcıları ile “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın" adlı oyun yazma yarışmasında ödül almaya hak kazanan yazarlar yer aldı.
Türk Tiyatrosu Yerli Yazarlarımızla Yükselecek, Gelişecek ve Büyüyecek…
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT ödül töreninin açılış konuşmasında; yazarlarla ilgili yapılan çalışmaların son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Türk Tiyatrosu’nun kendi yazarlarımızla yükselebileceğini, gelişebileceğini ve büyüyebileceğini belirtti. KURT, yerli yazarlarımızın sayısının uzun zamandır repertuvarda artırılmaya özen gösterildiğini, bunu yaparken yazarları teşvik etmek, repertuvarı zenginleştirmek ve yalnızca bilinen yazarların eserlerini değil, yeni ve yerli yazarlarımızın eserlerini de sahnelere taşımak amacıyla yola çıkıldığını ifade ederek, bu yolda desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerini sundu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde de yerli yazarları desteklemekle ilgili maddeyle birlikte Devlet Tiyatroları ve Türk tiyatrosu açısından büyük bir zenginlik gerçekleştiğini söyleyen Mustafa KURT, Türk tiyatrosunu çok önemsediklerini ve yurt dışında temsil etmek, evrensele taşımak istediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim sandıklar dolusu hikayelerimiz var. Onları kendi yazarlarımız yazsın ve yerli eserlere yer verelim, yerli yazarlarımız olsun, ilk defa Devlet Tiyatrosunda oynayacak oyunlar arasında mutlaka bölgelerde bir yeni yazarımız olsun istiyoruz. Bu bizim için son derece önemli. Çünkü Türk tiyatrosunu var etmiş, çok değerli yerli yazarlar var. Haldun Taner’den Güngör Dilmen’e, Orhan Asena’dan Turan Oflazoğlu’na, Tarık Buğra’dan, Tuncer Cücenoğlu’na kadar çok değerli yazarlarımız var.
Biz 1960’lı-1970’li yıllarda çok az bir sahnemiz olduğu dönemde, Türk tiyatrosunu var etmiş, büyütmüş, bu yazarlarımızın eserleri elbette saygı duyulacak eserler. Ama biz yazarlarımızın o dönemdeki kadar bundan sonra da çok başarılı olmasını diliyoruz."
Türk Tiyatrosunun Rejisörünü, Sanatçısını, Tasarımcısını, Yazarını Yurt Dışında Tanıtalım İstiyoruz…
Bakanlığımız bu konuda bize son derece destek. Bu da bizim için önemli. Yurt dışına yerli yazarlarımızın eserleriyle gidelim istiyoruz. Dünya klasiklerine repertuvarımızda yer veriyoruz. Bir festival, bir buluşma olduğunda, biz elbette Dünya tiyatrosuna Moliere’le, Shakespeare’le, Çehov’la çıkabiliriz ama gittiğimiz zaman bize diyorlar ki -Sizde ne var? O zaman bizim de kendi yazarlarımızın eserleriyle gitmemiz lazım. Beş yüzyıldır oynanan Shakespeare’e elbette farklı bir yorum getirebiliriz. Çok yaratıcı sanatçılarımız, yazarlarımız var ama biz kendi eserlerimize de özen gösterelim. Onu da evrensele taşıyalım istiyoruz.
Bu yıl yine Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle bir yarışma tertip ettik. Bu yarışma başka şartlarda yine devam edecek. Türk tiyatrosunda yine yeni yazarlarımız olacak. Daha önceki yazarlarla yaptığımız toplantıda şunu ifade etmiştim, tekrar söylemek isterim; ilk defa yazdığınız ve Devlet Tiyatrosunda oynanan oyunlar ileride sizin çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacağınız bir hikâye olmamalı. İkinci, üçüncü, dördüncü oyunları da mutlaka göndermelisiniz. Yeni yazarlarımızı sahnelerimizde yine görmek isteriz.”
‘Türk Tiyatrosu Sizin Kaleminizle Zenginleşir…’
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT sözlerini tamamlarken; başta kendisine eşlik eden ve yalnız bırakmayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ olmak üzere, tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak, ödüle layık bulunan yazarlara da: “İnşallah eserlerinizin yolu açık olur, Türk tiyatrosu sizin kaleminizle zenginleşir” temennilerini iletti.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT’un açılış konuşmasının ardından konuşmasını yapmak ve ödülleri vermek üzere kürsüdeki yerini alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ, bu vesileyle katılımcılarla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün Türk dram edebiyatına yeni yazarlar ve yeni eserler kazandırmak üzere farklı başlıklarla farklı projelerle arayışlarını devam ettirdiğini, Türk tiyatrosunun yerli yazar-yerli eser yönünü güçlendirmek için çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü belirtti.
‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı’ düşünülerek geliştirilen “Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın” temasını çok başarılı bulduğunu ve bunun kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen Özgül ÖZKAN YAVUZ, -bilim, sanat ve savaşlarda kadınlarımız- gibi açılan alt başlıklar ile yazarın tercihine göre üretilen eserler Edebi Kurul tarafından değerlendirilerek ödül alan yazarların belirlendiğini, onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu eserleri sahnede görmeyi merakla beklediğini vurguladı. Son derece önemli ve kıymetli olan bu yarışmaya katılan sanatçıları ve başta Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT olmak üzere emeği geçen tüm Devlet Tiyatrosu çalışanlarını tebrik ederek teşekkürlerini ileten Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ, ayrıca bu yıl üçüncüsü düzenlenen yeni yazar ve yeni eser kazandırma amaçlı bir diğer projeyi de takdir ederek yeni yazarlara verilen teşvikin önemini vurguladı. Proje kapsamında repertuvara alınan ve oyunları oynanan yazarları tebrik ederek, bir yönüyle Türk dram edebiyatını, bir yönüyle de Türk tiyatrosunu geliştiren bu tarz projelerle her zaman buluşmak ve birlikte olmak dileğiyle sözlerine son verdi.
Ödüller Sahiplerini Buldu…
Devlet Tiyatroları“III. Yerli Yazarlar Buluşması” katılımcıları ve "Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın" adlı oyun yazma yarışmasında ödül almaya hak kazanan yazarlara ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül ÖZKAN YAVUZ ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa KURT tarafından takdim edildi.
“III. Yerli Yazarlar Buluşması” kapsamında ödül almaya hak kazanan yazarlar:
2019-2020 sezonu:
1. İzmir DT, “Arf Sabiti” oyunu yazarı Feraye ŞAHİN,
2. İzmir DT, “Moira’nın Gece Döngüsü” oyunu yazarı Erkan CANLI,
3. Ankara DT, “Lüküs Hayat” oyunu yazarı Ekrem Reşit REY,
4. İstanbul DT, Uçmak (Hezarfen Ahmed Çelebi) oyunu yazarı Ömer F. OYAL,
5. İstanbul DT, “İyi Şanslar” oyunu yazarı A. Okday KORUNAN,
6. Diyarbakır DT, “Kostümlü Rüzgâr” çocuk oyunu yazarı Yasin YÜREKLİ,
7. Sivas DT, “1919: Şafak” oyunu yazarı Asiye Demet KÖSE-Volkan Ateş GÜNDÜZ,
8. Diyarbakır DT, “Yardımcı Aranıyor” oyunu yazarı Emine Erdem ALPYÜRÜK,
9. Adana DT, “Bir Kümes Hikâyesi” çocuk oyunu yazarı Hilmi Zafer ŞAHİN,
2020-2021 sezonu:
10. Ankara DT, “Âşık Veysel” oyunu yazarı Osman Nuri ERCAN,
11. Ankara DT “Yunus Diye” adlı çocuk oyunu yazarı Erdal Ozan METİN,
2021-2022 sezonu:
12. Konya DT, “Kadınlar İstasyonu” oyunu yazarı Demet BOZKURT,
13. Van DT, “Üç Yaşam Bir Öykü” oyunu yazarı Umut Özgün TEZBAŞARAN,
14. İstanbul DT, “Yol” oyunu yazarı Ozan UÇAR,
15. İzmir DT, “Şerbet Hanım’ın Deli Aşkları” oyunu yazarı Umut AZDAL,
16. Konya DT, “Çemberin 6 Noktası” oyunu yazarı Onur ALGIN,
17. Konya DT, “Kurbağa Vırak” çocuk oyunu yazarı Kutlay AKBAL,
18. Bursa DT, “Sonum Başlangıcımdır” oyunu yazarı Nurduran DUMAN,
19. İstanbul DT, “Totem Felsefesi (Okuma Tiyatrosu)” oyunu yazarı Şahin ÜNAL,
20. Van DT, “Siyabend ile Hece” oyunu yazarı Cem DÜZOVA.
"Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın" adlı oyun yazma yarışmasında ödül almaya hak kazanan yazarlar:
1. “Holden’in Külkedileri” oyunu ile birincilik ödülü Abdullah ÖZTÜRK,
2. “Neveser” oyunu ile ikincilik ödülü Nurten MERİÇER,
3. “Müzeci” oyunu ile üçüncülük ödülü Mehmet YILMAZ,
4. “Halet” oyunu ile birinci mansiyon ödülü Elif KOÇ,
5. “Umay’ın Çığlığı” oyunu ile ikinci mansiyon ödülü Hüseyin ERDOĞAN.
17.05.2022
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.