BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ BAŞLIYOR…

ANADOLU’NUN KÜLTÜR-SANAT BAŞKENTİ,
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KALBİ ANKARA…

 

Ankara’nın benzersiz tarihini ve modern dokusunu 4.7 km’lik rotada gözler önüne seren Başkent Kültür Yolu Festivali 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Ankara’nın tarihî ve modern yüzünü yansıtan 70’i aşkın durakta 1500’den fazla sanatçının katılacağı ve 300’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Başkent Kültür Yolu Festivali, tarihi ve güncel kültür zenginliklerine canlılık katmak ve Ankara’nın sahip olduğu kültürel mirası dünya vitrinine taşımak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, “Kültür Yolları” projesinin önemine işaret ederek bu projeler ile şehirlerin kültürel, mimari ve tarihî miraslarına dikkat çektiklerini, farklı kültürel deneyimleri de yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

“Hem yaşayanlar hem de ziyaretçiler için” yaklaşımını gözeterek markalaştırılan rotalarda festivaller süresince düzenlenecek yoğun etkinliklerin, geniş kitlelerin kültür zenginliklerine erişmesine ve bunları deneyimlemesine imkân sunacağını belirten Bakan ERSOY, bu rotaların festivaller sonrasında da kültürel hayata ivme kazandırmaya devam edeceğini dile getirdi.

Devlet Tiyatroları'nın özel gösterimlerinin festival boyunca sanatseverlerle buluşacağına dikkat çeken Bakan ERSOY; Kültür yolları ve festivallerin hiç şüphesiz ev sahibi şehirlerin ve bölgelerin sosyal hayatını zenginleştireceğini, kültür zenginliğinin korunmasında, sahip olduğu özgün değerler vesilesiyle gelişmesinde ve uluslararası düzeyde tanınmasında etkili olacağını kaydederek şunları söyledi:

“Türkiye, dünyada sadece birkaç örneğini görebileceğiniz, uluslararası seyahatlerde belirleyici olan ve ciddi ziyaretçi kitlelerini cezbeden marka kültür-sanat festivallerine kavuşmaktadır. İstanbul öncü adımdı, Ankara ile inşallah başarımızı perçinleyeceğiz. Bu adımları 1-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır Sur Festivali takip edecek. Seneye Mayıs ayı itibarıyla kültür yolu festivallerine İzmir’i de dâhil etmiş olacağız. Turizmin ülke çapında gelişmesine, şehirlerimizi marka şehirler yapmaya, eşsiz kültür mirasımızın yaşatılması ve tanıtılmasına, sanatta özgün ekollere sahip bir ülke konumuna gelmemize dair hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Attığımız her adım, hayata geçirdiğimiz her proje ve geleceğe dair yaptığımız tüm planlar birbiriyle bağlı, organik bir bütünün parçasıdır. ‘Turizm ve Kültür’ bu bütünün ismidir. Her bir başlık kendi içinde özgün değerler taşımakta, birlikte ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatında büyümeye ve gelişmeye çok ciddi katkılar yapmaktadır. Geniş kitlelerin kültür zenginliklerine erişerek bunları deneyimlemesine imkân verecek Beyoğlu Kültür Yolu ile Başkent Kültür Yolu Festivallerimize tüm sanatseverleri bekliyoruz.”

Beyoğlu Kültür Yolu gibi üç yıla yayılan yatırımların ve restorasyon çalışmalarının ürünü olan Başkent Kültür Yolu rotası; Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet dönemi ve yeni çağdaş Ankara olmak üzere farklı dönemlere ait 70’den fazla durak noktasından oluşuyor. Ankara’nın simgelerinden biri olan Ankara Kalesi, eşsiz değerde bir koleksiyona sahip yüz yıllık Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 400 yıllık geçmişi ile başkentin en önemli dini yapıları arasında yer alan Hacı Bayram Veli Camii, Hamamönü tarihî kent dokusu, Roma medeniyetinin anıtsal yapıları olan Augustus Tapınağı ile Roma Hamamı gibi tarihî eserlerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu yaptırılan Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin eşsiz eserlerinden İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, PTT Pul Müzesi ve CSO Ada Ankara gibi modern sanat yapıları, müzeler, sanat galerileri, tarihî yapılar ve anıtlar yaklaşık 4,7 km uzunluğundaki Başkent Kültür Yolu Festivali rotası üzerinde yer alıyor.

Festival kapsamında; senfoni konserlerinden, dans gösterilerine, heykel yapım atölyesinden tiyatro temsillerine, edebiyat söyleşilerinden, çocuk etkinliklerine, kıymetli sanatçılar ve küratörlerce hazırlanan sergilerden, film gösterimlerine kadar çok geniş bir yelpazede planlanan kültür sanat etkinlikleri, 12 Haziran tarihine kadar 16 gün boyunca Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

DEVLET TİYATROLARI ETKİNLİKLERİ!

Başkent Kültür Yolu rotasında çocuklara yönelik olarak İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında)’yi, Konya Devlet Tiyatrosu ‘Nasreddin -İnadın Sonu-’nu, İzmir Devlet Tiyatrosu ‘Kuzu Maydanoz’un Maceraları’nı, Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Altın Kız’ı ve ‘Yunus Diye’ oyunlarını CSO Ada Açık Hava Kamyon Tiyatrosu’nda sahnelerken,

İstanbul Devlet Tiyatrosu “Limon”u, Küçük Tiyatro’da,

İzmir Devlet Tiyatrosu “Medea” ve Ankara Devlet Tiyatrosu “Midas’ın Altınları” adlı çocuk oyununu Roma Hamamı’nda,

Ankara Devlet Tiyatrosu “Ankara Manzarası”nı Ankara Kalesi’nde sahneleyecek.

Sosyal Sorumluluk Projelerinin yer aldığı programda; Duygu Gökalp ‘Boyama Teknikleri’ atölyesini, Niyazi Tanışık kundura yapımı ‘Neşeli Pabuçlar’ atölyesini, İlhan Ateş, ‘Kukla Mask Yapımı’ atölyesini ve Aygül Özgen de Şapka Yapım ‘Sihirli Şapkalar’ atölyesini Pilavoğlu Han’da gerçekleştirecek.

BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ SÖYLEŞİLERLE RENKLENECEK…

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Küçük Tiyatro’da 28-30 Mayıs tarihleri arasında söyleşiler düzenleyecek.

Sevgi TÜRKAY, Orta Çağ’dan Shakespeare’e Sahneler ve Kostüm Tasarımını, 28 Mayıs tarihinde saat 14.00’te,

Kyriaki SPANU, Antik Yunan Tiyatrosu üzerine bilinenler hakkında gerçekleştireceği söyleşisini 29 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te,

Yönetmen ve Koreograf Julio PANNO, ‘Tiyatro Yönetmenliği ve Fiziksel Tiyatro’ konulu söyleşiyi 30 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te Küçük Tiyatro’da gerçekleştirecek.

28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında Büyük Tiyatro Fuaye alanında “Kadın Kostüm Tasarımcıları Sergisi” festival boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiye, "www.baskentkulturyolu.com" internet sitesi ve "Başkent Kültür Yolu" adlı mobil uygulamaları üzerinden ulaşılabilecek.

Etkinlik biletleri ise "sanatcepte" uygulamasıyla https://biletinial.com/ üzerinden alınabilecek.


Başkent Kültür Yolu Haritası için tıklayınız.
Başkent Kültür Yolu Takvimi için tıklayınız.
Festival Etkinlik Takvimi için tıklayınız.
Başkent Kültür Yolu Festivali İnanç Rotası için tıklayınız.
Başkent Kültür Yolu Festivali Cumhuriyet Dönemi Yapıları Rotası için tıklayınız.
Augustus ve Roma Tapınağı Sanal Gerçeklik Gezintisi için tıklayınız.

 

26.05.2022