Devlet Tiyatroları; Diyarbakır, Erzurum ve Sivas’ta 6 Ekim Perşembe günü 3 prömiyerle izleyicilerini selamlayacak.
1 Ekim Cumartesi günü sezon açılışı yapan Devlet Tiyatroları; ‘Othello’, ‘İzafiyet’, ‘Sefiller’, ‘Don Kişot’un Yeni Maceraları’ ve ‘Godot’yu Beklerken’in prömiyerlerini gerçekleştirerek seyirciden tam not almıştı.
6 Ekim Perşembe günü Diyarbakır Devlet Tiyatrosu ‘Mutfak’, Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını’ ve Sivas Devlet Tiyatrosu ‘Yapay Zeka’ adlı oyunlarıyla sanatseverlerle buluşacak.
Kültürel ve Kişisel Çatışmaları Ele Alan Oyun “Mutfak”:
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Mutfak’, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde saat 20.00’de prömiyer yapacak.
Kalabalık bir mutfakta kültürel ve kişisel çatışmaları ele alan oyunun; dekor tasarımı Gözde Yavuz, kostüm tasarımı Duygu Ergüven Saykan, ışık tasarımı İzzettin Biçer, müziği Cem Altun ve koreografi düzeni Gizem Erden’e ait.
Arnold Wesker’in yazdığı, Gönül Çapan’ın dilimize çevirdiği ve Hakan Çimenser’in rejisörlüğünü yaptığı oyunda; Gizem Dilimen, Hasan Ergün, Selver Kılıç, Zeliha Genç, İlhami Özdemir, Nusret Baltacı, Seda Özdemir, Kader Durkadın Öner, Elif İşcan Eryiğit, Seda Özdemir, Ceren Kırtaş, Mustafa Dileklen, Fatih Örs, Burçin Demir Turgut, Hakan Latifoğlu, M. Furkan Dikici, Oğuzhan Yücel, Şamil Kankul, Erhan Adsay, Giray Suner, Caner Karabenli, Erkan Aytemur, Yasemin Ayşe Arpa rol alıyor.
Bu mutfakta hayat var…
Oyunun rejisörü Hakan Çimenser: Çok genç ve yetenekli bir oyuncu grubuyla çalıştığını ifade ederek, "Çeşitli ülkelerden insanların bir mutfakta toplanması ve yaşadıkları durumların anlatıldığı oyundaki karakterlerin, emeklerinin karşılığını bazen aldıklarını bazen alamadıklarını, kurabildikleri-kuramadıkları dostluklarını, kısacası ‘dünyada yaşanan her şey gibi bu mutfakta da bir hayat yaşandığını’ belirtiyor. Ve “Sur Kültür Yolu Festivali ile bağlantılı olarak açtığımız perdelerimizde seyircimiz, tiyatroyla birlikte birçok sanat eserini görebileceği bir atmosfer yaşayacak" diye sözlerini bitiriyor.
Bir Aşk Hikayesi, “Aşkımız Aksaray'ın En Büyük Yangını”:
Erzurum Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını’ adlı oyun aynı tarihte saat 19.30’da Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde perde açacak.
Yazar Güngör Dilmen'in bir aşk hikayesini, dönemin tarihi ile harmanlayarak yazdığı eserin yönetmenliğini Ali Volkan Çetinkaya, dekor tasarımını Cenk Oral, kostüm tasarımını Berna Yavuz, ışık tasarımını Eser Dursun, müziğini Orhan Kaplan, koreografisini Meltem Yorulmaz üstleniyor.
Feride Ceyda Elkaya, Fırat Üste, Ahmet Buğrahan Yanık, Belgin Alptekin, Ergenekon Cemil Başdoğan, Yılmaz Karakuzu, Burak Halit Günuğur, Mücahit Boyraz, Naim Hikmet Aksu, Mekselina Düğdü, Aslı Atmaca, Gülendam Yılmaz, Eda Beril Geylek, Özlem Uslu, Yıldız Gözde Muratoğlu, Kaan Ertekin, Tude Alaca, Muhammed Yusuf Öztürk, Muhammed Enes Vatansever, Berkay Alkan’ın rol aldığı oyunun müzisyenleri: M. Çağatay Çapan, Yunus Deryalı, Ahmet Kerem Bayarslan, Ahmet Erdoğan, Tuncay Aras, Tuğrul Topçuoğlu.
“Osmanlı’da 1800’lü yılların sonlarına doğru, sarayda doğup büyümüş Mahitap hatunun çırağ edilerek Aksaray’ın eski, köhne konağının bulunduğu Bican Efendi sokağına taşınması ile başlayan serüven, bir aşk kadını olan Mahitap hatunun aradığı aşkı bu sokakta bulduğunu sanması, ancak olayların onu bambaşka bir duruma sürüklemesiyle” devam ediyor.
Eğlendiren, aynı zamanda da hüzünlendiren bir oyun..
Ali Volkan Çetinkaya diyor ki: “Oyunumuz, melodramik bir yapıya sahip olsa da komedi özelliğinde. ‘Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun ögelerini taşımakla beraber bir yandan da bambaşka bir melodram akıyor içeriğinde. Günümüzün komik algısı üzerinden ama günümüzden hiçbir espri koymadan kendi çağı içerisinde kabul görebilecek şakalara yer vererek kurguladık. Seyirciyi eğlendiren aynı zamanda da hüzünlendiren bir oyun”.
Üstün İnsan Irkı Yaratmaya Çalışmak, “Yapay Zeka”:
Bülent Usta’nın yazdığı ve Mehmet Yıldız’ın yönettiği Sivas Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Yapay Zeka’ Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi’nde saat 19.30’da prömiyer yapacak.
“Yapay zekanın da yardımıyla üstün bir insan ırkı yaratılmaya çalışılıyor. Bu yeni dünya düzeninde hayatınız pahasına yer almaya var mısınız?” Sorusuna cevap aranan oyunda; Burak Fındıkcı, Canan Koyuncu, Serkan Yanar, Belgin Ünlü, Çağla Nefesoğlu Kesiç, Semiha Gürlevük, M. Eşref Genç rol alıyor.
Oyunun; dekor tasarımı Ruken Bakır, kostüm tasarımı Tuğçe Özdemir, ışık tasarımı Ahmet Ubuz, müziği Metin Sürmeli’ye ait.
İnsanlık Kazansın…
Yönetmen Mehmet Yıldız’ın oyuna dair notları: “Teknoloji hayatımızın her noktasına ulaşmış durumda, beynimize takılacak çiplerle daha mı iyi insan olacağız yoksa insanlığımızdan mı uzaklaşacağız?” Metnin bilim kurgu ve gerilim üzerine kurulu olduğunu belirten Yıldız; “iki ayrı finali olan oyunun finalini seyirci belirleyecek. Cep telefonu aracılığıyla kare kod uygulamasında yapılacak seçim sonucunda, finallerden birinde insanlık, diğerinde ise yapay zeka kazanacak, ama benim seçimim ‘insanlık kazansın’ diyor.
05.10.2022
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.