Devlet Tiyatroları, Ekim ayının başlamasıyla birlikte, geçtiğimiz hafta yeni sezona; 7 bölgede 11 yeni oyunla merhaba dedi.
Ankara Devlet Tiyatrosu; İzafiyet, Sefiller, Godot’yu Beklerken,Yaş Günü Partisi, İstanbul Devlet Tiyatrosu; Don Kişot’un Yeni Maceraları, İzmir Devlet Tiyatrosu; İntihar’ın Genel Provası, Bursa Devlet Tiyatrosu; Othello, Uçurtmanın Kuyruğu, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu; Mutfak, Erzurum Devlet Tiyatrosu; Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını ve Sivas Devlet Tiyatrosu; Yapay Zeka adlı oyunlarıyla seyirciden tam not alarak ilk haftaya damgasını vurdu…
Devlet Tiyatroları;
11 Ekim Salı günü, İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı ‘İkinci Caddenin Mahkûmu’ ile Adana Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Macbeth’ adlı oyunlarını sanatseverlerle buluşturuyor.
“İkinci Caddenin Mahkûmu”:
İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı ‘İkinci Caddenin Mahkûmu’ 11 Ekim Salı günü saat 20.00’de KSK Ragıp Haykır Sahnesi’nde prömiyer yapacak.
Neil Simon’un yazdığı, Cemil Büyükutku’nun çevirmenliğini yaptığı ve Y. Evren Serter’in yönettiği oyunda; Ali Ulvi Hünkar, Dilek Çetiner, Sedat Şenoğlu, Gizem Türker, Gürşen Eren, Derya Kara Erk, Maya Tuğçe Us ve Özlem Sağlam rol alıyor.
“Tipik bir Amerikan orta sınıf ailesi olan Mel ve Edna`nın trajikomik öyküsünün” anlatıldığı oyunun; dekor tasarımı Savaş Çevirel, kostüm tasarımı Buket Başaran Akkaya, ışık tasarımı Mehmet Alacı’ya ait.
Cam açtırmayan trafik… Gürültücü komşular… Hava kirliliği…
Yönetmen Y. Evren Serter’in oyuna dair notları:
“Neil Simon’un Amerika buhranının ortaya çıktığı yıllarda sosyo-ekonomik krizin insanlar üzerindeki dramı, Mel ve Edna`nın yaşantılarını ele alarak trajikomik şekilde anlatılıyor. Oyun boyunca, Mel ve Edna`nın New York’un ünlü ikinci caddesindeki evlerinde cam açtırmayan trafik, gürültücü komşular, hava kirliliği, umursamaz doktorlar, ilgisiz polisler yüzünden birer mahkûma dönüştüğüne tanıklık edeceğiz.”
“Macbeth”:
İktidar hırsı ve etik bilinç, özgür irade ve kader, tanrısal olan ve şeytani olan, siyah ve beyaz…
Karşıtlıklarla anlamlandırdığımız dünya… Hayat, yüzeysel olanın altında çok derin sırlar barındırır.
Çünkü, “iyi kötüdür, kötüyse iyi…”
Aynı tarih ve saatte, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi DT Sahnesi’nde prömiyer yapacak olan Adana Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Macbeth’’in yazarı William Shakespeare, çevirmeni Sabahattin Eyüboğlu, yönetmeni Murat Çidamlı.
“Kör iktidar tutkusunun yüreğine düşmesiyle birlikte, iktidara giden yolun önünü açmak için kan döktükçe, kan gölünde boğulan, sonunda çıkarları uğruna kendini, siyasal düzen ve uyumu çiğneyerek yok eden Kral Macbeth’in öyküsünü” anlatan ve dekor tasarımı Hakan Dündar, kostüm tasarımı Fatma Sarıkurt, ışık tasarımı Özer Kuşkaya, müziği Kerem Memişoğlu, koreografisi Serbülent Biçer’e ait olan oyunda; Özlem Kaya, Sema Öner Kelav, Eda Konuralp, Hülya Yıldız, N. Fırat Demirağ, Arif Cem Çetin, Salih Salcan, M. Burak Erol, R. Serdar Şeker, Ozan Sargın, Recep Kekil, Mazlum Taşkıran, H. Barış Özkan, Nazlı Köymen, Hakan Akyüz, A. Berk Suray, Ömer Bertan, F. Doruk Nalbantoğlu, Irmak Aydın, Ercan Uslu, Metin Yılmaz, Mustafa Demirkol, Osman Çiçek, Burçak Dilekli, Birsu Metin, Kübra Teke Serper, Gizem Göbenli Küçüköner, Mustafa Akçin, Gülistan Kılınç, Tuğba Sükmen, Burcu Salcan, Gürcan Algan, Özgür Küçüköner, Merve Giritlioğlu Yeşil, Ayhan Özşahin, Vahit Yöney’in rol alıyor.
Hırslar ve etik sınırlar…
Oyunun Yönetmeni Murat Çidamlı diyor ki:
“1600’lerin başında İngiltere’de yazılan oyun, 1000’li yıllarda İskoç klanlarının birleşerek feodel büyük bir İngiliz devletine doğru yol aldıkları başka bir çağı anlatıyor. Bu tür oyunlar kendi içinde kıssalar içerir. Shakespeare, aslında oyununu geçirdiği yıllardaki atmosferle, kendi içinde bulunduğu dönemin toplumuna adeta bir ayna tutuyor.
“Oyunun yiğit komutanı Macbeth, ormanda karşılaştığı gizemli cadıların yönlendirmesi ve eşi Lady Macbeth'in de etkisi ile bir komplo kurarak akrabası Kral Duncan'ı öldürerek tahta çıkar ama asıl mesele "kral olmakta değil, kral olup sağ kalabilmektedir.”
Bu oyunla, sadece Macbeth karakterinde kötü bir kral, Lady Macbeth karakterinde kötü bir kraliçe prototipinin dışında, hayatımızda karşımıza çıkabilecek, herkesin kendi içinde bir iktidar hırsı taşıdığını, bunun kendince haklı nedenleri olsa da iktidarı ele geçirdikten sonra ya da iktidarı ele geçirmek için kişinin etik sınırlarla yükümlü olduğunu, bu etik sınırları aşacak davranışlarda bulunduğunda kaderin bir takdiri olarak, korkunç sonuçlara yol açabilecek durumlarla kaşılaşacağını, anlatmaya çalışmış.”
10.10.2022
"SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR."
Mustafa Kemal Atatürk
Terimler & Koşullar
Terimler & Koşullar
İçerikler
Gizlilik Politikası
Gizlilik Politikası
İçerik
İçerik
Copyright © 2024 DT • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, tüm hakları saklıdır.
Nothing in these materials is an offer to sell any of the components or devices referenced herein.
References to "Devlet Tiyatroları"; may mean Devlet Tiyatroları Incorporated, or subsidiaries or business
units within the Devlet Tiyatroları corporate structure, as applicable. Materials that are as of a specific date,
including but not limited to press releases, presentations, blog posts and webcasts, may have been superseded
by subsequent events or disclosures.
Devlet Tiyatroları incorporated includes Devlet Tiyatroları's licensing business,
QTL, and the vast majority of its patent portfolio. Devlet Tiyatroları Technologies, Inc., a wholly-owned subsidiary of Devlet Tiyatroları
Incorporated, operates, along with ist subsidiaries, substantially all Devlet Tiyatroları's engineering, research and development functions,
and substantially all of its products and services businesses. Devlet Tiyatroları products referenced on this page are products of Devlet Tiyatroları
Technologies, Inc. and/or its subsidiaries.