DEVLET TİYATROLARI ULUSLARARASI KADIN OYUN YAZARLARI TİYATRO FESTİVALİ 16 – 23 KASIM 2022, İSTANBUL AKM

Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali” seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Festivalin açılışı; 16 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “PERİFERİ” adlı oyunuyla gerçekleşecek.

Yurtdışından ve Türkiye’den önemli tiyatro gruplarını ağırlayacak festivalde bu yıl; Yurtdışından 4, Türkiye’den 2 olmak üzere toplam 6 farklı oyun sahnelenecek. Festival, 23 Kasım Çarşamba günü sona erecek.

"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali”, dünyanın dört bir yanından sadece kadınların yazdığı tiyatro metinlerinin seçkin sahne performansları ile farklı kültürlerde yaşamış kadın yazarların gözünden yerele ve evrensele ışık tutmayı, çatışma alanları konusunda farkındalık yaratmayı ve kadın bakış açısıyla çözümlerin sunulabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyor.

16-23 Kasım "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali” Kapsamında:

Türkiye:

16, 17 Kasım tarihlerinde sahnelenecek olan, Pembe Akgün’ün yazdığı, Betül Feyizoğlu Gökçer’in yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu oyunu “PERİFERİ”; “2. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da göçebe olarak yaşayan bir çingene obasının hikayesini anlatıyor. Çingeneler üzerinden “öteki” sorununu evrensel bir şekilde ele alan oyun hem bizim ötekilere olan bakışımızı hem de onların dışarıya olan bakışını gözler önüne seriyor.

19 Kasım Cumartesi günü sahnelenecek olan, Karden Kasaplar’ın yazdığı, Laçin Ceylan’ın yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “BİR PERİ MASALI RADYUM KIZLARI”; “I. ve II. Dünya Savaşı arasında, ABD’de orduya radyumlu saatler üreten bir fabrikadaki radyum boyama işçisi kadınların hak arama mücadelesini, gencecik kadınların olağanüstü değişimini ve savaşı konu ediyor.

Brezilya:

18 Kasım Cuma günü sahnelenecek olan Jessica Teixeira’nın kaleme aldığı, Diego Landin’in yönettiği “A.L.S.O”; “başkalarıyla ve dünyayla daha sağduyulu bir ilişki kurabilmek, daha özerk olabilmek ve özgürleşebilmek için; öz farkındalık, öz eleştiri, öz saygı, öz analiz ve öz imaj kavramlarını her bireyin kendi bedeniyle olan ilişkisinden yola çıkarak izleyiciye aşılamayı” amaçlıyor.

Fas:

20 Kasım Pazar günü izlenebilecek olan Rim Mejdi’nin yazıp-yönettiği “SONSUZLUK”; “Gelecekten umudu olmayanların, evlerini terk etme arzusunu” ele alıyor.

Almanya:

Matin Soofipour Omam yazdığı, Anke Retzlaff’ın yönettiği “RÜYA MAKİNESİ” 21 Kasım Pazartesi günü seyredilebilecek. Gösteri; rüyalar dünyasını anlaşılır kılmak için tiyatro, performans ve müziği çok benzersiz ve özgün bir şekilde birleştiriyor.

İtalya:

Koreja Tiyatrosu’nun oyunu “KADIN KAHRAMANLAR” 22, 23 Kasım tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak. Elena Bucci ve Marco Sgrosso’nun yazıp-yönettiği oyun; “Eski şarkıların anavatan ile kurulan bağı yeniden canlandırdığı ve sonra tüm dünyaya bir bakış atan müzikal bir drama…”

Bunun yanı sıra temsilleri verilecek oyunların yazarlarıyla da buluşma imkânı sağlayacak olan festival içerisinde, kadın yazarların söyleşileri temsillerin ertesi gününde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi fuayesinde saat 16.00’da yer alacak.

Toplamda 8 temsilin verileceği festival programıyla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

01.11.2022