‘SCAPIN’İN DOLAPLARI’ VAN DEVLET TİYATROSU’NDA PRÖMİYER YAPIYOR

Jean-Baptiste Poquelin Molière’in yazdığı, Ayberk Erkay’ın çevirdiği ve Hakkı Kuş’un yönettiği Van Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Scapin’in Dolapları’ adlı oyun Van Kültür Merkezi Sahnesi’nde 3 Kasım Perşembe günü saat 19.30’da prömiyer yapacak.

Özgür Titiz, Nedim Salman, İrem Öztürk, Mehveş Genç, Muammer Turgut, Emir Ali Tercan, Ferdi Erkmen, Muhammed Çakay, Mustafa Erdem’in rol aldığı oyunun müzisyenleri; Keman Göksel Gündoğdu, Serhat Gencer, Suzan Ablak, Batuhan Çalışkan, Mestan Ataş ve dekor tasarımı Gözde Yavuz, kostüm tasarımı Fatma Duygu Ergüven Saykan, ışık tasarımı İzzettin Biçer, müziği Mestan Ataş, koreografi düzeni Gülden Çelen’e ait.

İlk kez 1671’de Palais-Royal’de sahnelenen ve Molière’in ölümünden önce Scapin rolünü on sekiz kez oynadığı ‘Scapin’in Dolapları’; “aşıkları kavuşturmak için bir dizi dolap çeviren ‘masum’ uşak Scapin’in başından geçenleri” komik bir dille anlatıyor.

Bu çadır tiyatrosunun hünerleriyle dolu oyuna davetlisiniz. “Efendim, limandan bir mektup geldi!”…

“Argante ve Geronte, birlikte uzun süreli bir iş seyahatine çıkarlar. Bu seyahati fırsat bilen Argante’ın oğlu Octave, Hyacinte isimli fakir bir kızla, babasından gizli evlenir. Aynı zamanda Leandre da babası Geronte’un evlenmelerine onay vermeyeceği bir çingene kızı olan Zerbinette’e âşıktır. Octave, uşağı Sylvestre’den babasının onu başka bir kızla evlendirmek istediğini öğrenir. Kendisini bu çıkmazdan kurtarması için arkadaşı Leandre’ın uşağı Scapin’den yardım ister. Zerbinette için de Leandre Scapin’den yardım ister. Scapin, gençleri çıkmazdan kurtarmak için bir dizi dolap çevirir. Fakat farkında olmadıkları gerçek: Scapin; hilekâr, düzenbaz ve… oldukça kendini beğenmiş bir uşak ve çırağı Silvestre da onu pek de aratmayan biridir. Hyacinte’in aslında Geronte’un kızı olduğu, Zerbinette’in de aslında bir çingene kızı olmadığı ve Argante’ın yıllar önce kaybettiği kızı olduğu ortaya çıkar. Scapin’in çevirdiği dolapların ortaya çıkmasına rağmen o da affedilir ve oyun mutlu bir şekilde sonlanır.”

Oyunun Yönetmeni Hakkı Kuş:

Klasik bir eserin çağdaş ve farklı bir anlayışla sahnede yer alması fikrinden hareketle sahneledik oyunumuzu.  Seyircimizin seveceği ve ilgi göstereceği bir oyun olacağını düşünüyoruz.

Programla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

02.11.2022